Translate

dilluns, 24 de març del 2014

Consideracions al cèntim sanitari (I)


  • Impost indirecte que gravava des de el 2002 fins al 2012 la venda al detall dels carburants com la gasolina, gasoil (general, especial i de calefacció), fueloil i querosè d'ús general.
  • El Tribunal Europeu ha dictat sentència per el que declara que la recaptació del cèntim sanitari és il·legal, per ser contrari a la Directiva Europea sobre impostos especials, no actuant de bona fe en el transcurs dels 10 anys que ha mantingut l'impost.
  • Va néixer com un tribut finalista per a la despesa sanitària de les comunitats autònomes però a la pràctica ha servit per finançar la despesa pública en general , com si fos un tribut generalista, igual que el que ja s'estava pagant actualment amb la venda de carburants, pel que hi ha hagut una duplicitat de tributs, per la qual cosa el Tribunal Europeu la qualificat com a indegut.

  • Podran demanar la devolució tots els consumidors de carburants, tant particulars com professionals/autònoms com empresaris, en definitiva els consumidors finals.

  • CAL DIR QUE S'HAURÀ D´ESTAR EN POSSESSIÓ DE LA FACTURA DE LA COMPRA DEL CARBURANT, PER LA QUAL COSA ELS PARTICULARS PODEN TENIR DIFICULTATS AL HORA DE RECLAMAR LA DEVOLUCIÓ, NO AIXÍ ELS PROFESSIONALS/AUTÒNOMS/EMPRESES QUE ELS HI SERÀ MÉS FÀCIL, JA QUE SI TINDRÀN LES FACTURES JUSTIFICATIVES. Cal dir també que els tiquets i els extractes de les targetes de pagament no seran suficients per justificar davant Hisenda

  • Podrem demanar la devolució de les quantitats indegudament pagades i no prescrites del 2010,2011 i 2012, amb una reclamació a l'Agència tributària d'ingressos indeguts.
    Prescriu als 4 anys el dret que tenim a demanar la devolució (és important, per tant, la data de cada factura per saber si ja està prescrita o no.

  • Si Hisenda ens denega la devolució dels ingressos indeguts podrem fer una reclamació econòmica administrativa primer i una reclamació en via judicial desprès.

  • Per últim que les quantitats ja prescrites que van del 2002 al 2009 podrien ser recorregudes pel procediment de responsabilitat patrimonial de l'Administració, via difícil i plena de dificultats que cal valorar.

  • Comentar també que en cas de que fos efectiva la devolució, per part d'autònoms i empreses, podria comportar la rectificació via complementaries i substitutives de les rectificacions de les autoliquidacions ja presentades, per disminució de la despesa de subministraments, en el IRPF i en l'Impost de Societats.

  • La consideració final seria valorar una mica tots els ets i uts abans de demanar una devolució d'ingressos indeguts d'imports no massa grans i la despesa que ens pot comportar en cas que tinguéssim que litigar amb l'Administració.
  • Nota.- Cèntim sanitari:
      Estatal: 24 € per cada 1,000 litres... 1 litre: 0,024... 2,4 cèntims per litre
      Catalunya: 24 € per cada 1,000 litres... 1 litre : 0,024... 2,4 cèntims per litre...total 0,48
      ( a partir 1 d'abril 48 € per cada 1,000 litres...1 litre 0,048 cèntims per litre)...total 0,72

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada