Translate

dilluns, 24 de març del 2014

Habitació de la vivenda destinada a despatx PROFESSIONAL/ EMPRESARIAL


(Criteri de l'administració-tret de consultes vinculants)

EN RELACIÓ A L' IVA i A LA RENDA
    A) DEDUIBILITAT EN L'IVA

Un. Empresaris i professionals no poden deduir les quotes suportades en les adquisicions de béns i serveis que no s'afectin directa i exclusivament a l'activitat.
    Dos. No estan considerats afectes directa i exclusivament a l'activitat:
  1. Béns que es destinen per períodes de temps alternatius tant a l'activitat com a l'àmbit personal.
  2. Béns que s'utilitzen simultàniament per l'activitat com a necessitats privades.
  3. Béns o drets que no figurin a la comptabilitat o registres oficials del subjecte passiu.
  4. Béns adquirits que no s'integrin el el seu patrimoni empresarial/professional.
  5. Béns destinats a necessitats personals o particulars del subjecte passiu o dels seus familiars.
    Tres. No obstant, les quotes suportades per l'adquisició, importació, arrendament o cessió d'us dels béns d'inversió que es facin servir en tot o en part en el desenvolupament de l'activitat empresarial/professional es podran deduir d'acord amb les següents regles:
      • Quan es tracti de béns d'inversió diferents dels compresos en la regla següent, en la mesura que aquests béns vagin a utilitzar-se previsiblement en el desenvolupament de l'activitat.
      • Quan es tracti de vehicles de turisme i els seus remolcs, ciclomotors i motos, es presumiran afectats a l'activitat en la proporció del 50% .
      • No obstant a això els vehicles relacionats a continuació es presumiran afectats a activitats empresarials/professionals en la proporció del 100% :

a) Vehicles mixtes utilitzats en el transport de mercaderies
b) Transports de viatgers amb contraprestació
c) Ensenyament de conductors
d) Vehicles per a proves dels fabricants
e) Els que utilitzant els representants o agents comercials
f) Serveis de vigilància/seguretat

  • Les deduccions anteriors s'hauran de regularitzar quan el grau efectiu de utilització sigui diferent al de inici de l'activitat.(Regularització de béns d'inversió).
  • El grau de utilització en el desenvolupament de l'activitat empresarial/professional s'haurà de acreditar pel subjecte passiu pel qualsevol mitjà de prova admès en dret.

Quatre. Del que hem dit anteriorment es desprèn que un bé el qual no s'afecta directa i exclusivament a
l'activitat empresarial/professional, les quotes suportades d'IVA no podran ser deduïdes en cap mesura ni
quantia, tret que es tracti de béns d' inversió, en el que l'afectació parcial dels béns, sí permetrà la deducció
parcial de les quotes suportades.


B) DESPESA PER I.R.P.F.

Amb relació a la Renda de les Persones Físiques, es regulan els elements patrimonials afectes a una activitat econòmica de la següent manera:
  1. Es consideren elements patrimonials afectes a una activitat econòmica els següents:
  • Els béns immobles en els que es desenvolupa l'activitat.
  • Els béns destinats del personal al servei de l'activitat.
  • Qualsevol element patrimonial necessari per l'obtenció dels ingressos. No tindran aquesta consideració als destinats al ús particular.
    2. Només es consideraran elements patrimonials afectes els que s'utilitzin pels fins de l'activitat econòmica. No s'entendran afectats:
  • Els que s'utilitzin simultàniament per activitats econòmiques i privades (fora que aquesta utilització fos accessòria i irrellevant i siguin béns de l'immobilitzat).
  • Els que no figurin en la comptabilitat o registres oficials de l'empresa que estigui obligada a portar.
    3. Es consideren utilitzats per necessitats privades de forma accessòria i irrellevant els béns de l’immobilitzat adquirits i utilitzats per el desenvolupament de l’activitat econòmica que és destinin al ús personal del contribuent en dies i hores inhàbils en els que s’interrompin l’exercici de l’activitat.


CONCLUSIÓ

La normativa de l’impost permet l’afectació parcial d’ elements patrimonials divisibles, sempre que la part afectada sigui susceptible d’un aprofitament separat i independent de la resta.
Si es compleix aquesta condició , es podrà afectar la part de la vivenda que es faci servir per l’activitat.
Aquesta afectació parcial suposa que podrem deduir les despeses derivades de la titularitat de la vivenda , com pot ser les AMORTITZACIONS, IBI, COMUNITAT DE PROPIETARIS, ETC. proporcionalment a la part de la vivenda afectada i al seu percentatge de titularitat de l’immoble, fora que fos ARRENDATARI (LLOGATER) de la vivenda, que es podrà deduir la despesa corresponent a les rendes (lloguer) dels imports que paga de l’ arrendament.

IMPORTANT es que, amb independència de si s’és propietari o llogater de la vivenda habitual, les despeses dels subministraments d’aigua, llum, telèfon, etc., només seran deduïbles si es destinen EXCLUSIVAMENT al exercici de l’activitat, NO POGUENT APLICAR-SE EL MATEIX PRORRETEIX DEL QUE S’APLICARÀ A LES DESPESES DERIVADES DE LA TITULARITAT O ARRANDAMENT DE LA VIVENDA,(elements patrimonials divisibles).


Per els béns d’inversió si és possible l’afectació parcial tan si són de titularitat com d’ arrendament.
Per l’adquisició de serveis (llum, aigua, electricitat, telèfon...) no seran deduïbles, ni com a afectació parcial, si no són destinades exclusivament a l’activitat, (despeses indivisibles).


Girona, març 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada